Dünya

433 MİLYON LİRALIK DEV YATIRIM

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile birlikte, Nestle Health Science firmasınca Bursa’nın Karacabey ilçesinde 433 milyon liralık yatırımla 5 bin 250 metrekare kapalı alanda kurulan Türkiye’nin ilk enteral beslenme fabrikasının açılışını yaptı.

Bakan Varank, buradaki konuşmasında, hastalık veya yetersiz beslenmeyi önlemek amacıyla kullanılan kritik ürünlerin üretimiyle çok önemli bir ihtiyaca cevap verecek fabrikanın ülkeye hayırlı olmasını diledi. Sanayisi güçlü olan ülkelerin refahının da güçlü olduğunu anlatan Varank, “Bu manada Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Milli Teknoloji Hamlesi ışığında Türkiye’yi daha yaygın, daha katma değerli bir üretim yapısına kavuşturmak için gece gündüz demeden çalışmaya devam ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde gösterdiğimiz gayret de hamdolsun meyvelerini veriyor.” diye konuştu.

BÜYÜME RAKAMLARI

Türkiye’nin son 7 çeyrektir sanayinin katkısıyla ciddi bir şekilde büyüdüğüne dikkati çeken Varank, “2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7,3 oranında büyüme kaydettik. 2,5 trilyonluk ilk çeyrek gayrisafi yurt içi hasılasının 723 milyar lirası sanayiden geldi. Yaklaşık yüzde 30’luk bu oran son 25 yılın rekorudur. İhracata baktığımızda yine imalat sanayinin, ihracatın, lokomotifi olduğunu görebiliyoruz. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz 225 milyar dolarlık ihracatın 212 milyar doları imalat sanayisinden geldi.” ifadelerini kullandı.

KATMA DEĞERLİ ÜRETİM

Bakan Varank, katma değerli üretimi, orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin kompozisyonunu artırarak büyüme ve ihracat rakamlarını daha yukarılara taşımayı hedeflediklerini aktardı.

ALTERNATİF İMKAN

Nestle’nin fabrika için Bursa’yı seçmesini isabetli bulduklarını, yatırım yapılmasından memnuniyet duyduklarını dile getiren Varank, “Enteral beslenme, doğal yollardan beslenemeyen vatandaşlarımıza alternatif bir imkan sunuyor. Hasta ya da kronik hastalığı olanların derdine çare oluyor.” ifadesini kullandı.

433 MİLYON LİRALIK YATIRIM

Fabrikanın 433 milyon liralık yatırımla 5 bin 250 metrekare kapalı alanda kurulduğunu bildiren Varank, “Yıllık 9 bin ton üretim gerçekleştirilecek. Bu üretim, ilk etapta elbette önemli bir ithalatın önüne geçecek. İnşallah sonrasında da bizim firmadan beklentimiz buradan ihracatın da gerçekleştirilmesi, Türkiye’de üretilen bu ürünlerin dünyanın her tarafına satılabilmesi.” diye konuştu.

İCRAATLA CEVAP VERİYORUZ

Varank, “Türkiye’de hiç fabrika kurulmuyor hatta olanlar da kapanıyor.” diye ısrarla bir dezenformasyon yürütüldüğünü vurguladı. Varank, “Bunlar adeta kendilerine paralel bir evren kurmuşlar, orada yaşayıp sağa sola laf yetiştiriyorlar. Ülkenin gerçeklerini, sanayicimizin emeğini, emekçimizin alın terini ısrarla görmezden geliyorlar ama biz ‘Türkiye’de fabrika yok, üretim yok’ diyenlere lafla değil, icraatla cevap veriyoruz. İşte açılışını yaptığımız Nestle’nin bu fabrikası bu yalana verilmiş en güçlü cevaplardan biri.” şeklinde konuştu.

YATIRIM, İSTİHDAM, ÜRETİM

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ise bu yatırımın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üretim, yatırım, istihdam, ihracat ve cari açığı azaltarak büyüme stratejisinin bir tezahürü olduğunu ifade etti. Tesisin alanında ülkede ilk olmasının önemine dikkati çeken Kirişci, Nestle Health Science’ın Türkiye’deki üretiminin yüzde 63’e yakınının açılışı yapılan bu fabrikada yapılacağını anlattı.

300 İSTİHDAM

Nestle’nin Karacabey’deki bu 5’inci fabrikası sayesinde 300’ün üzerinde kişinin istihdam edileceği bilgisini veren Kirişci, “Yatırım var, istihdam var, üretim var. İnşallah burada bir de ihracat olsun istiyoruz. İthal edilen bir ürünün Türkiye’de üretiliyor olmasından kaynaklı olarak da Türkiye doğru bir yatırıma ev sahipliği yapmış olacak ve bu, şu aşamada gerçekleşmiş durumda.” değerlendirmesinde bulundu.

Törene, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Nestle Türkiye Üst Yöneticisi Leszek Wacirz ile Nestle Health Science Türkiye Genel Müdürü Hanzade Yaz da katıldı.

TÜRKİYE’NİN İLK ENTERAL BESLENME FABRİKASI

Nestle, Türkiye’deki beşinci fabrikasını Bursa Karacabey’de hizmete açtı. İsviçre merkezli Nestle’nin iş birimlerinden biri olan Nestle Health Science çatısı altında üretime başlayan fabrika aynı zamanda Türkiye’nin ilk enteral beslenme fabrikası olma özelliğini taşıyor. Nestle Health Science Karacabey fabrikası tüm süreçlerinde sıfır atık ve karbon emisyonu azaltımı hedefleriyle çalışacak. Solar enerji panelleri kurulan Nestle Health Science Karacabey fabrikasındaki enerji kullanımının büyük bölümü güneş enerjisinden elde edilecek.

DÜNYA

Exit mobile version