Dünya

İyi ki varsın Haşmet Mesut ÖZSOY

M.Ö 10.000 yıllık bir geçmişi ile Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden, Arkaik devirde bir site şehri olma özelliği ve Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin bir arada yaşandığı , Türk Kurtuluş Savaşında stratejik yönden ova üzerine kurulmuş önemli topraklarda sayısız mücadelelerin verildiği, TERMAL Turizmi, Tarım ve Endüstrinin merkezi konumundaki yerleşim Yerimiz Bolvadin

İyi ki varsın yazı dizimde , Ülkemizin Sanayi, Bilişim, Sanat, teknoloji, Sivil Toplum Kuruluşları, Moda, Tıp ve Hukuk alanlarında değerlerine yer verdim.

Bu yazı dizimde , Tıp alanında sayısız başarılarla adından sıkça söz ettiren Hocamız Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy ‘ un yaşamını ve başarı dolu hikayesinden söz edeceğim.

05.04.1968 yılında Ordu iline bağlı Mesudiye ilçesinde doğdu, yalnız Hocamız Sayın Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy ’un Yukarıda bahse konu Afyon İlimize bağlı Bolvadin adına yaşadıkları bir o kadar da manidar ve o denli önemli olduğu için bahsetmeden geçemedik. . Öğrenim yılları Ankara’ da Yükseliş Koleji ilköğretim okulunda 1974 yılında başlayıp 1979 yılında bu okuldan mezun oldu.
Ortaöğretiminde Ege Bölgemizin Afyon ve İzmir İllerinin izlerini görmekteyiz. Afyonkarahisar Şemsettin Karahisari ortaokulunda tamamladıktan sonra , İzmir Atatürk Lisesi okulunda 1. Yılını sonrasında Afyon Lisesinde lise hayatına devam etti ve bu okuldan mezun oldu .

Lisans döneminin başlangıcında , Elazığ Fırat üniversitesi Tıp Fakültesi eğitimi 1 yıl devam ettikten sonra Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi bölümünü başarıyla bitirdi. Tıp eğitiminden sonra Macaristan Shote Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Onkoloji, Laparaskopik kanser cerrahisi, Tüp bebek alanında hem eğitim aldı hem de Shote Üniversitesi Türkoloji bölümünde seminerler düzenledi. Eğitimini burada tamamladıktan sonra T.C sağlık bakanlığı Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve doğum bölümünde eğitimine devam etti burada 2 yıl Baş asistan olarak eğitimine devam ederken Türkiye Cumhuriyetleri platformunda sağlık masasında Türkiye’yi temsil etti. Dönem dönem Türkiye Cumhuriyetlerini ziyaret ederek gittiği yerlerde Üniversite kütüphanelerinde toplantılarını yaptı.

1996 yılında Ankara Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığını başarıyla tamamladı. Haşmet Mesut Özsoy’un Tıp alanında ilk tayin yeri Afyon Çay ilçesi Devlet Hastanesi oldu. Yörede alanında uzmanlaşmış bir Bölüm olmadığı için yörede çok sevilen ve takdir toplayan enerjisiyle 1 yıl boyunca burada görev aldı .

1998 yılında Süleyman Demirel Üniversitesinin Kadın Hastalıkları Doğum Bölümünün açılış ve yapılandırması için dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından davet edildi. Haşmet Mesut Özsoy Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölüm başkanlığına Yardımcı Doçent olarak ünvanlıyla ataması yapıldı.

İki katlı devlet hastanesinden 600 yataklı bir üniversite hastanesi oluşumunda ekip kurup, disiplin kurulu, denetleme kurulu organlarında başkanlık ve Isparta’da dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in sağlık danışmanlığını yapmıştır.

Bu süreç içerisinde Amerika birleşik devletlerinde New York’ta- catring kanser hastanesinde tüm dünya ülkelerinden gelen kanserli kadınların üzerinde araştırmalar yaptı. 1 yıl sonra tekrar Süleyman Demirel Üniversitesine döndü.

Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy , tıp alanında uzmanlık dalı olan Kadın Hastalıkları Bölümünde araştırmaları hem Ülkemizde hem de yurt dışında takdir topladı. Kendisi 2004 yılında Ankara Gazi Üniversitesinde yapılan Doçentlik sınavını başarıyla kazanarak Doçentlik unvanı aldı. Bu süreçte yurtiçi ve yurtdışı makaleleri ve kitap bölümleri çalışmalarını devam ettirdi.

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Cerrahi bilimler alanında yapmış olduğu çalışmalarla, ABD’ de ve Türk vatandaşlarımızın yoğun olduğu Avrupa ülkelerinde 5 yıl süre ile , kendisinin de düzenlediği Tıp Konferanslarında sağlık alanında gelişmeleri anlattı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başta olmak üzere Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan gibi Türk Cumhuriyetlerinde Sağlık başta olmak üzere Bilimsel alanda çalışmalarını anlattı .Türk toplumu ile adeta hem hal olmayı başardı.

Ülkemizin ve Dünyamızın başlıca temel sorunlarından birisi olana Kadın hastalıkları ve doğum alanlarında, başta kanser derneği olmak kaydı ile ,Tüp bebek, Üre jinekoloji, Menopoz, Perinatoloji  derneklerinde ; yönetim kurulu üyeliği, disiplin kurulu üyeliği, denetleme kurulu üyeliği, icra kurulu üyeliği görevlerinde de bulundu. Sayısız derneklerin Başkanlığı görevini de üstlendi.

Başkent Üniversitesi Rektörü , Sayın Mehmet Haberal tarafından ,göndermiş olduğu talep dilekçesi aracılığıyla İzmir’de kurulacak olan Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkları Doğum Bölümünün kurulması için taleplerini dile getirdi.

O dönemde sevgili eşinin Türk Silahlı Kuvvetler mensubu olması ve o dönemde İzmir’de tayin olması nedeniyle Sayın Mehmet Haberal tarafından İzmir deki görev tanımı kabul edilerek 2009 yılında İzmir Başkent Üniversitesinin Karşıyaka Zübeyde Hanım hastanesinin kuruluşunda görev aldı. Burada 2 yıl bilimsel çalışmalarını gerçekleştirdi.

Engin deneyimi ve sayısız iş akitleri 2012 yılında Profesörlük unvanının kazanılmasına kadar getirdi. O dönemin Ankara Başkent Üniversitesinin Rektörü Profesör Doktor Sayın Ali Haberal tarafından Diploması taktim edildi.

Halen İzmir’de ,bilimsel çalışmalara devam ediyor olmakla , jinekolojik onkoloji ve Tüp bebek alanında ki Bilimsel Yeni oluşumlar ve buluşlar, yeni gelişmeler konusunda halkımıza yerel ve ulusal medya kanalıyla hem Konferans hem de brifing ve toplantılar aracılığı ile engin bilgilerini aktarmaya devam etmektedir.

Bu süreç içerisinde toplam 95 makale 16 kitap bölümü 18 tane rehber kitapçık çıkarmış olan Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy yurtdışı seminer ve kongrelerde sayısız konuşmacı ve oturum başkanlığı yapmıştır.

Dünyaca ünlü bilim insanı, filozofu İbn-i Sina’nın bir sözünde;
İnsanın ruhu kandil, bilim onun aydınlığı ve Tanrısal bilgelik de kandilin yağı gibidir. Bu yanar ve ışık saçarsa o zaman sana “diri” denilir. Sözünde de saygın, araştırmacı, dikkatli düşünen,tarafsızca karar verebilme meziyetlerini üzerinde bulundurabilen yanı ile Ülkemizin Tıp alanında değerli ve Saygın yönü ile ;

Ülkesine olan sevdası,bitip tükenmek bilmeyen çalışma azmi adına ,sağlık hizmetlerinin ülkemizde en üst seviyeye çıkarılması için kendi Uzmanlık alanında fedakarca çalışmaları ve sağlık alanında değerli katkılarından ,başarılı çalışmalarından dolayı kendilerine ,

İyi ki varsın Haşmet Mesut Özsoy diyorum .

Levent KANDEMİR

DÜNYA

Exit mobile version