Dünya

Sektöre Yön verenler, Semra GÜNCAN

Sektöre Yön verenler yazı dizimde memur bir aileden gelen , Kadın Girişimci Semra Güncan ‘a yer verdim.

1980 yılında Erzurum da dünyaya geldi. Babasının ,memuriyet yıllarında Ülkemizin bir çok vilayetlerinde, çocukluk yıllarını yaşadı. Eğitim yıllarında çok başarılı bir öğrenci olmasının yanında , idealleri olan bir yapısı vardı. Eşi Mete Güncan ile tanışıp hayatını birleştirdi. Eşinin 3 kuşaktır Dedelerinden süre gelen Zeytincilik işinde birlikte olmanın gururunu yaşıyor.

Türkiye’de Cumhuriyetin ilanından hemen sonra, Ebeveyn olan dedelerinden gelme geleneklerinde, o dönemin İlk yağhane tesisi ile en eski yöntemler le soğuk sıkım taş değirmenlerle ezme yöntemi ile yağ çıkartılabilen basit usul yöntemli entegreyi Bursa Orhangazi ilçesi Yeniköy Beldesinde kurarak çalışmalarına başladı.

Ailenin geleneğini ,Baba Bayram Güncan halen sürdürmekte .75 yaşında olmasına rağmen çalışkanlığı ile yörede iyi bir üretici. Muğla –Manisa –İzmir bölgelerinde zeytin hasadının başlaması ile tonlarca zeytinin toplanması ve işlenmesi noktasında sevilip sayılan iyi bir TACİR .
…Bu gelenek ile eşi Mete Güncan 1995 yıllarında baba mesleğinde çalışmaya başladı .Semra Güncan ‘ da eşi ile birlikte bu geleneği sürdürmenin gururunu yaşıyor. Zeytin hasadının başlaması ile yörenin tüm çalışan kadınlarına istihdam sağlayıp ,zeytinin toplanması, işlenmesi ve organize edilmesi alanlarında Eşine destek olmanın yanında her alanda iş birliği içerisinde.

Semra Güncan yapılan Zeytin ‘in işlevlerini anlatırken şu ifadelere yer veriyor.
Zeytin işi zor ve gerçek anlamda zahmetli bir süreç .Zeytin ağaçlarından zeytinleri toplayıp onları işletmemize getirip işliyoruz. Büyük üreticilerin getirmiş oldukları zeytinleri toplama havuzlarında bekletip, kaya tuzu ile işledikten sonra yeme haline gelinceye kadar imal noktasına getiriyoruz. Fırınlarda kuru sele dediğimiz zeytinleri de üretiyoruz.

Ülkemizde milli gelire yaptığımız katkı yanında, yarattığımız istihdam ve döviz getirisi açısından da önem taşımakta olan üretimimiz sayesinde Yörede saygın bir kimlikle işlerimizi yürütüyoruz.
Zeytin üretimi Türkiye’de tarım sektörünün en önemli faaliyetlerden biridir. Türkiye’de zeytin üretimi 400 bin çiftçi ailesinin geçim kaynağını oluşturmaktadır. Ayrıca zeytin 8-10 bin kişinin gelir elde ettiği ticari bir üründür. Bu nedenle ekonomiyi etkileyen ürünlerin başında gelmektedir.

Semra Güncan: eşi Mete Güncan ın girişimci ruhu ve deneyimleri ile ,iş dünyasından bir çok kurum ve kuruluşlara tedarikçilik yapıyor. Hem kendi bölgelerinde hem de Ülkemizin bir çok yöresinde Zeytin ve Zeytinyağı üretiminin kaynaklarının desteklenmesi noktasında girişimleri var. En büyük ideali …Büyük Şehirler başta olmak üzere , Kadın girişimcilerin güçlenmesi, güçlü dayanışma ve haberleşme ağıyla seslerini duyurabilmek olduğu fikrini savunuyor.

Kadın girişimciler için var olan kaynakların doğru kanallara ulaştırılması adına , güçlü bir dayanışma ve iletişim noktaları ile başta kadın dernekleri olmak üzere tüm sivil kuruluşlara önemli görevler düşüyor ifadeleri ile kendilerine destek verilmesinin özelikle altını çiziyor.
21.yüzyılı yaşadığımız ülkemiz coğrafyasında kadının iş yaşamında yer almasının bireysel ve toplumsal kalkınma açısından öneminin bilinciyle Semra Güncan ve diğer iş kadınlarımıza yatırım, istihdam ve öz kaynaklarımızın doğru kullandırılarak, Ülkemiz ekonomisinde yer almasının önemine bir kez daha vurgu yaparak .. Semra Güncan ve Kadın istihdamında yer alan tüm çalışma arkadaşlarımıza başarılar diliyorum .

Levent KANDEMİR

DÜNYA

Exit mobile version