Dünya

İyi ki varsın Mete BAYKARA

Tarih öncesi ve tarih çağlarında önemli medeniyetlere sahne olmuş, Günümüzden 7 bin yıl öncesine ait kültürel veriler UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine alınmış ülkemizdeki 9 değerden biri olan , Hitit uygarlığı ile ,Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizzat direktifleriyle ilk milli kazıların başlangıç noktası olması ile de önem arz eden tarihsel dokusu ile şaheserler şaheseri topraklar Cumhuriyet dönemi ile birlikte, 20 Nisan 1924 tarihinde ilk kez İl olma statüsüne kavuşmuş, Ülkemizin Sanayileşmede öncü illeri arasında yer alan ÇORUM

İyi ki varsın yazı dizimizde, Antika,Restorasyon,Aydınlatma ve Mobilya imalatı,Sanat Danışmalığı ve Ekspertiz,İnşaat sektörlerin de faaliyet gösteren aile şirketi Hitit Antik Ltd Şti Yönetim Kurulu Başkanlıgını yürüten ,Mete BAYKARA ya yer verdim

Memleketimizin buram buram tarih kokan tarihi ile örnek ve bir o kadar temiz şehrimiz Çorum da 1972 yılında dünya ya geldi. Eğitim yıllarının tamamı doğup büyüdüğü Şehir Çorumda gerçekleşti.
Kendisi için önem arz eden Ticari hayat ..onun olmazsa olmazları arasında yer aldı. Kendisi Tarih içerisinde yoğrulmuş bir şehrin insanı olarak. Sanatı Sanatçıları -Sanat Tarihi ve sanatın iç dinamikleri ile görsel sunumlar -eğitimler ve bilgilendirme alanlarının içerisinde barındıran SANAT DANIŞMANLIĞI hizmeti için 1991 yılında Ankara ya gelerek aile Şirketleri olan HİTİT-ANTİK -ANKARA Şubesini kurarak Ticari yaşama merhaba dedi. O yıldan sonra Ankara da ikamet etmeye başladı .

O yılları anlatırken şu ifadeleri kullanıyor.
üçüncü kuşak olarak devam ettirilen , Hitit Antik, ilk olarak 1981 yılında Ayrancı’da küçük bir dükkânda antikacılığa başlıyoruz. . 1991 yılından sonra Ankara Kalesi’ne gelerek, yaklaşık 29 yıldır bu tarihi dokuya uyum sağlayarak istihdamımızı sürdürüyoruz.. Üç kardeş tarafından işletilen üç mağazanın her birinde ise farklı projeler yürütüyoruz .

“Antikacılık ata mesleğimiz. Ankara Kalesine 1991-1992 yıllarında geldik, Can Sokak’ta iki mağazamız, Sitelerde ise restorasyon atölyemiz var. Mağazalardan birinde yurt içi yurt dışı Osmanlı eserlerinin restorasyonları, müze restorasyonları, otel tefrişatları gibi büyük projeler yürütülüyor. Sitelerdeki atölyede Osmanlı eserlerinin restorasyonu, replikası ve günümüze aktarılmasıyla ilgili çalışmalar yürütülüyor. Bunların yanı sıra ayrıca her türlü antika sanat eserinin ekspertizini, alım ve satımını yapıyoruz” dedi.

“Sanatçıları, sanat tarihi ve sanatın iç dinamiklerini kapsayan, bazen müze ve galeri sergilerini gezmeyi de dahil eden ve müşterilerin ev/ofislerinde görsel sunumları da içeren eğitimler, müşterileri bilgilendirmekle kalmıyor, aynı zamanda sanat konusunda kendine olan güvenlerini arttırdığı için almaya daha istekli olmalarını ve alımlarda daha rahat olmalarını sağlıyoruz. Diyor .

Ulusal ve uluslararası fuar ve müzayedelerle bölgeye daha büyük ve kalıcı yansımaların olacağı görüşünde. Bu büyük organizasyonları yerel yönetimlerin, ilgili bakanlıkların veya il kültür müdürlüklerinin desteğiyle hayata geçirebileceği ,bu sayede gerçek koleksiyonerler de buraya ilgi duyarak, keyifle gelir görüşünü savunuyor. Firma olarak yapmak istedikleri büyük projeleri var. Esnaf kültürüyle ahi geleneğiyle yaşamaya çalışıyorlar, Mesleklerinin çok özel bir Kategoride yer almasının dokusunu yaşıyorlar ve hakkını vermeye çalışıyorlar. Önümüzde yıllarda Ankara’nın en kıymetli en özel yeri olan Ankara -Kale’nin istedikleri konuma ulaşacağını ifade ediyorlar.

Mete BAYKARA ;

Ankara kültür mirası -Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘ün şehri. TBMM dahil Bürokrasinin kalbi burada atmakta. Bizim Ankara Kenti olarak koleksiyonerliği buraya taşımamız lazım görüşünü savunuyor. Ankara Bürokrasi de gelir seviyesi belli kesimde insanların bulunması nedeni ile bir İstanbul gibi Metropol şehir konumun da değil..Bizim sektörel anlamda Dünya Ticaret Merkezi -Sanat Merkezleri ve Sanatsal Dönüşüm Merkezleri olarak Başkent Ankara mızda ciddi anlamda eksikliklerimiz var. Diyor ..

Halen..Kendi sektöründe ülkemizin en büyük ve en önemli firmalarından olup,Kültür ve Turizm Bakanlıgı,Vakıflar Genel Müdürlügü, TC Cumhurbaşkanlığı,TC Başbakanlık gibi kurumların yurt içi ve yurt dışı projelerine imza atmış yine dünyaca tanınmış Otel zincirlerinin hem Yurt içinde hemde Yurt dışında ki projelerinde Teşhir,Tanzim,Aydınlatma ve Dekorasyon anlamında adından çokça bahsettirmiştir…Ankara kalesinde iki adet teşhir Mağazası ve Ankara Sitelerde imalat ve üretimi bulunmakdadır..
2015 yılında tamamı ile Restorasyon ve İnşaat amaçlı Grup bünyesinde kurulan ANKUVA ŞİRKETİ ile faaliyetlerine devam etmektedirler.
• Ankara Kalesi Derneği Başkan yardımcılığı, Çorsiad Başkan Yardımcılığı
• (Çorumlu Sanayici ve İş Adamları Dernegi )
• ANGİAD (ANKARA GENÇ İŞ ADAMLARI DERNEĞİ- YÜKSEK İSTİŞARE KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ
görevlerini halen sürdürmekte olan Mete BAYKARA


Bütün bu yatırım, istihdam, çalışma azmi, kararlılık gibi vasıfları üzerinde toplayan Hitit Antik Ltd Şti gibi bir kuruluşun yönetim kurulu başkanlığını yapan ,İşi ve mesleği noktasında, stratejik noktalarda bilinçli kırılma noktaları yaratan , Her dönemde o günün şartlarında ekonomik, siyasi ve sosyal büyüme ve eğilimlere göre sanatta, değişim/dönüşüm felsefesini savunan, Ülkesi ve özelikle yaşadığı şehir Ankara ya duyduğu sevdası ile girişimci ruhu ,yardımsever kişiliği ,mesleği alanında yaratıcılık özelliği ve bilge kişiliği ile toplumun sevgisini ve takdirini almış vasıfları üzerinde bulundurması , gelecek de de ,insanlık adına faydalı çoğu kapsamlı projelerin hayata kazandıracağını biliyor., kendilerine,


İyi ki varsın Mete BAYKARA diyorum.

Levent KANDEMİR

DÜNYA

Exit mobile version